Imbunatateste mobilitatea articulatiilor

Pe masura ce imbatranim, incheieturile noastre devin mai rigide si uneori chiar dureroase. Acest lucru este valabil si pentru caini,aceste boli putand afecta peste 50% sau mai mult dintre cainii peste 7 ani.

Articulatiile incheieturilor sunt cavitati unde se intalnesc doua oase. Pentru ca oasele sa nu se frece unul de celalalt, capetele acestora sunt acoperite cu cartilagiu, iar spatiul dintre ele este umplut cu un fluid continut intr-o membrana. La un caine sanatos, cartilagiul are culoarea alb perla, este fin, moale si flexibil, asigurand absorbtia socurilor in cazul impactului.

O nutritie saraca, starea precara de sanatate, bolile, ranile si in special varsta inaintata pot duce la slabirea cartilagiului, cauzand durere si inflamare la fiecare contact al oaselor. 

Cartilagiul este asemenea unui zid de “caramizi”, format din colagen si proteoglycan, cimentate de substante ce contin sulf. Pe parcursul vietii, acest zid este daramat constant si refacut de organismul nostru. Problema o reprezinta faptul ca pe masura ce inaintam in varsta, acest proces de reconstructie devine tot mai putin eficient. 

Glucozamina si condroitina sunt de ajutor in acest proces de reconstructie prin stimularea producerii de “caramizi” si impiedicarea sfaramarii “cimentului”.

O buna nutritie este de ajutor in acest caz, hrana pentru caini Fish4Dogs fiind bogata atat in glucozamina cat si in condroitina. De asemenea, pestele contine un nivel ridicat de sulf,care asigura producerea “cimentului”. 

Inflamatiile sunt un alt aspect important in durerea articulara la animale varstnice. La fel ca si distrugerea cartilagiilor cauzata de frecare, infectiile pot creste presiunea din jurul incheieturilor si inflamarea acestora.

De asemenea, deshidratarea poate reduce mobilitatea, prin producerea de formatiuni cristalizate in fluidul articulatiilor, iritand astfel membrana sensibila ce contine acest fluid. Pentru a diminua disconfortul articular al cainelui, este importanta o dieta echilibrata in aminoacizi, pestele fiind cel mai indicat. Dereglarea cantitatii de aminoacizi duce la modificarea si ulterior eliminarea oricarui exces de catre caine. Acest procedeu genereaza compusi ai amoniacului care circula prin sange pana la eliminarea lor de catre rinichi in urma transformarii acestora in uree. Daca concentratia de amoniac din sange este ridicata sau eficienta cu care se elimina aceasta substanta se diminueaza datorita problemelor rinichilor, ca de exemplu in cazul varstei inaintate, acesta se poate cristaliza inauntrul si in jurul articulatiilor, cauzand presiune si inflamatii. 

In concluzie, pentru a asigura cainilor nostri o viata activa si fericita, este important a le oferi o dieta bogata in glucozamina si condroitina, cu un nivel ridicat de uleiuri de peste ce contin  omega 3 si proteine digerabile cu un nivel echilibrat de aminoacizi.