Sanatatea blanii si a pielii cainelui

STAREA DE SANATATE A BLANII

Pielea si blana unui animal de companie, se constituie intr-o bariera fizica naturala esentiala in mentinerea temperaturii corpului si reducerea pierderilor de apa. Pielea este unul dintre cele mai mari organe ale corpului si cu siguranta cel mai mare organ senzorial. 

Mentinerea in deplina sanate a blanii animalului de companie este esentiala pentru starea generala de sanatate si vitalitate a animalului. 

Cum poate Fish4Dogs sa imbunatateasca starea blanii cainelui dumneavoastra?

Exista mai multi factori ce influenteaza starea de sanatate a blanii animalului de companie, aspecte care, pentru a avea cele mai bune rezultate, trebuie atent gestionate. 

Parul blanii este compus din 100% proteine, de aceea dieta este un factor vital pentru sanatatea blanii si a pielii. O dieta Fish4Dogs ofera toti nutrientii esentiali in proportiile corecte, pentru a mentine aspectul sanatos al blanii: proteine, grasimi, vitamine si minerale; toate acestea,precum si proportiile lor, au un rol extrem de important.

Cativa dintre acizii grasi importanti, in special cei din categoria omega 3 si 6 sunt considerati a avea un rol major in sanatatea pielii si a blanii. Acesti acizi grasi au un rol deosebit pentru membrana celulelor si ajuta la proliferarea celulelor pielii. Este dovedit ca dietele care contin un  nivel ridicat de acizi grasi polisaturati, precum Fish4Dogs, pot imbunatatii starea de sanatate a pielii si a blanii. In acest caz, se pot observa imbunatatiri in ceea ce priveste stralucirea si moliciunea blanii cainelui. 

Un alt acid gras important in mentinerea sanatatii pielii si a blanii este acidul linolenic, cea mai buna sursa a acestuia fiind uleiurile de peste. Includerea acidului linolenic in dieta Fish4Dogs s-a dovedit a  fi benefica pentru sanatatea pielii si a blanii. Deficitul de acid linolenic din dieta unui animal de companie reduce calitatea blanii. 

Alti factori, precum spalarea animalului de companie, pot avea un rol esential pentru sanatatea pielii si a blanii. Parul si pielea produc uleiuri naturale; sebuumul protejeaza in mod natural blana si pielea. Daca aceste uleiuri sunt indepartate in mod constant, echilibrul natural al pielii cainelui va fi afectat. Din aceasta cauza, trebuie acordata o atentie sporita la spalare si nu deveniti prea zelosi cu aceasta!

De asemenea, pentru a va asigura ca animalul dumneavoastra de companie este intr-o stare optima de sanatate, se recomanda controale veterinare regulate. Blana animalului este un indicator major al sanatatii, asfel incat un medic veterinar cu experienta va putea identifica de indata  conditia si starea generala de sanatate a animalului. Astfel, se vor lua in considerare urmatoarele semnale de alarma: pete uscate, blana lipsita de stralucire, pete rosii si usturatoare pe piele, mancarime. In cazul prezentei oricareia dintre acestea, se recomanda un control rapid al cainelui. 

Periajul si ingrijirea blanii in mod regulat sunt de asemenea importante pentru a evita incalcirea blanii. Ingrijirea blanii de la o varsta frageda este importanta pentru ca animalul de companie sa se obisnuiasca cu aceasta, asfel incat intreaga experienta sa i se para distractiva si recompensatoare in loc sa devina o corvoada dureroasa.
 

IMBUNATATESTE SANATATEA PIELII

Bolile de piele sunt de cele mai multe ori primele semne vizibile la animale ale reactiei la mancare sau la compusi ai acesteia, dar nu indica in mod deosebit o “alergie”. O larga varietate de factori non-dietetici, precum infectiile virale, bolile genetice, varsta inaintata si totodata factorii de mediu precum temperatura si lumina soarelui pot cauza afectiuni ale pielii si ale blanii. In ciuda acestui fapt, este unanim acceptat faptul ca incidenta si diagnosticarea cu boli ale pielii datorate mancarii sunt in crestere, dezvoltarea segmentului de diete hipoalergenice si veterinare fiind un bun exemplu in acest caz.

In principal, se pot identifica 3 mari cauze ale reactiilor pielii la mancare: un nivel al nutrientilor ne-echilibrat, intoleranta la mancare si hipersensibilitatea. In toate dintre aceste cauze, reactiile nu sunt controlate de catre sistemul imunitar al organismului, ci de catre alte reactii chimice complexe. In cazul hipersensibilitatii, iritarea pielii si inflamatiile sunt cauzate de chimicalele cunoscute sub denumirea de seria 1 a eicosanoidelor. Acesti compusi sunt produsi ai metabolizarii acizilor grasi omega 6, precum acidul linoleic, ce se gaseste in grasimile vegetale si grasimea de pui. Surplusul acestor grasimi in dieta cauzeaza cresterea numarului de eicosanoide din sange, care, in schimb, poate induce organismului “ starea de alerta”,  reactionand intr-un mod disproportionat la orice mici schimbari in dieta. 

Pentru a anula acest efect, uleiurile Omega 3 din peste pot readuce echilibrul in organism prin producerea seriei 3 de antiinflamatoare si seriei 5 eicosanoide. In plus, deoarece caile metabolice de producere a ambelor grupe de compusi sunt identice, raportul intre Omega 6 si Omega 3 din dieta,reprezinta indicatorul critic. In mod normal, acest raport trebuie sa fie intre 5:1 si 10:1 (Omega 6:Omega 3), chiar daca multe diete standard, comerciale sunt mai aproape de 20 sau chiar 30:1. Hranirea cainilor cu mancare pe baza de peste de calitate sau cu suplimente mici de ulei pur de peste este cel mai bun mijloc de a atinge acest raport optim.